24-25 Nisan 2015 Tarihleri arasında Çanakkale İlinde yapılacak olan Kahramanlıklarıyla Destanlaşan 57. Piyade  Alayı başta olmak üzere Kahraman Çanakkale Şehitlerini anmak ve gençlerimizin yaşadıkları illerden Çanakkale İline seyahat etmelerini akranlarıyla tanışıp kaynaşmalarını sağlamak amacıyla Şehirler ve Kültürler Projesi kapsamında " Şehirler ve Kültürler Çanakkale"  gezisi düzenlenecek. 

Düzenlenecek olan gezi programına Çanakkale Savaşında Öğrencilerini Şehit vererek mezun verememiş olan Erzurum Lisesi, İzmir Lisesi, Galatasaray Lisesinden 40 ar öğrenci katılacaktı. Ancak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzce başlatılan araştırmalar neticesinde Yozgat Lisesi de bu listeye 40 öğrenciyle girmeye hak kazandı.  1335(1915) yılına ait Tarihi Defterdeki  kayıt bilgilerine ve defter de kayıtlı öğrencilerin künyeleri ve mezun olan öğrencilerin bilgilerine  ulaşılmıştır. Kayıtlara göre  1915 yılında Yozgat Lisesinde(Mektebi Sultaniye) kayıtlı öğrenci sayısı  55 iken mezun olan öğrenci sayısı 6 dır. Öğrencilerin toplu halde askerlik şubesine müracaat ettikleri Araştırmacı yazar Osman KARACA'  nın makalesinde belirtilmektedir. 

Makale ve Arşiv kayıtlarının sonucu olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzce Gençlik ve Spor Bakanlığımıza yapılan başvuru sonucu  Yozgat Lisesi de Tarihi Liseler  arasına alınmıştır.
 

Ayrıca Araştırmacı Osman KARACA' nın makalesinde;

19. Yüzyıllarında Avrupa da başlayıp Osmanlı topraklarında ilk futbol müsabakası Selanik’te yapılmış, 1897 Yılında İzmir’de İstanbul karmasıyla yapılan Futbol müsabakası Anadolu topraklarında yapılan ilk Futbol maçı olarak tarihe geçmiştir. Göze hoş gelen bu spor dalı, önce İstanbul’da  BJK kulübünün 1903 yılında kurulmasına vesile olmuş, peşinden Galatasaray, Fenerbahçe kulüplerinin kurulmasıyla sektör oluşturmuştur. Daha çok Liseli gençler tarafından benimsenen bu spor ateşi  yine liseliler tarafından kulüpleştiriliştir. 1907 yılında Osmanlı Devletinin Payitahtı İstanbul’da Fenerbahçe kulübünün kurulmasından üç yıl sonra Yozgat Mektebi Sultani öğrencileri tarafından kurulan “Yozgat Mektebi Sultani Futbol takımı” Anadolu da kurulan ilk Futbol takımı olarak tarihte yerini almıştır. Yozgat Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından 1910 yılında Mektep müdürü Bahattin Efendi ve Terbiye-i bedeniye muallimi Salih Şevket Efendi idaresinde, öğrencileri eşliğinde kurulmuştur. Sultani Futbol Takımının forması, Beyaz Fanila üzerine Kırmızı hilal resmedilmiş, belden dizkapağa kadar olan bölümde ise pantolon bulunmaktadır. 
Balkan savaşında babaları şehit düşen subay çocukları Yozgat Sultanisinde parasız yatılı olarak okumaktadır. Futbol ateşinin Anadolu’ya bu kadar hızlı yayılması, 1910 Yılında Yozgat Sultani Futbol takımının kurulmuş olması tesadüf değildir.
1914 Yılı yazında Seferberliğin ilan edilmesiyle birlikte Yozgat Lisesi öğrencilerini tamamı gönüllü olarak cepheye gittiği için 1915 yılında hiçbir öğrencisi okula dönmediği için lise kısmı kapatılmıştır. 1910 Yılında kurulan Lisenin Futbol takımı da seferberliğin ilanı sonrası 207 öğrencisinin tamamı Çanakkale cephesine gönüllü olarak katılmış, geriye dönenlerin sayısı sadece 15 kişidir. Kahraman  Yozgat lisesi öğrencileriyle birlikte Futbol takımı da tarihe gömülmüş, Günümüze o tarihte çekilen Yozgat Sultani Futbol Takımının bu resmi ışık olmuştur.